Gordelroos is een ziekte die pijnlijk kan zijn, en door zenuwpijn soms lang kan duren.
Vaak gaat het vanzelf weer over, maar 5% tot 30% van de mensen ontwikkelt zenuwpijn na gordelroos. In dit artikel leggen we uit wat zenuwpijn is, hoe je het herkent, wat je eraan kunt doen en hoe je ermee omgaat.

Over gordelroos

1 op de 4 Nederlanders krijgt gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door het varicellazoster virus (VZV), dat bij kinderen leidt tot waterpokken. Nadat je genezen bent van waterpokken, trekt het virus zich vanaf de huid en via de zenuwen terug naar een zenuwknoop in het ruggenmerg en blijft daar inactief, ‘slapend’ aanwezig. Dit kan veranderen als je ouder wordt.

Vanaf je vijftigste ongeveer neemt de werking van je afweersysteem af. Hierdoor kan het virus weer actief worden, zich van de zenuwknopen tot aan de huid verplaatsen en daar gordelroos veroorzaken. Dit zie je aan de vlekjes en met vocht gevulde blaasjes op de huid. die doorgaans aan één bepaalde kant van het lichaam voorkomen. 

Complicaties

Gordelroos kan vervelend zijn, maar gaat in de meeste gevallen na 10 tot 14 dagen vanzelf weer over. In sommige gevallen echter treden er complicaties op, waarvan zenuwpijn de meest voorkomende is. Zenuwpijn, in medische termen post-herpetische neuralgie (PHN) wordt gedefinieerd als een aanhoudende pijn in de lichaamszone waar de huiduitslag voorkwam, die langer dan drie maanden na het ontstaan van de huiduitslag duurt.

Kenmerken van zenuwpijn zijn:
-Pijn die brandend, prikkelend of tintelend voelt
-Gevoel van ‘elektrische schokken’
-Overgevoeligheid bij aanraking (bv. kleding)
-Overgevoeligheid voor warmte of kou

Impact zenuwpijn
Zenuwpijn is lastig te behandelen met pijnstilling, en kan daardoor impact hebben op het leven van degene die deze pijn ervaart. In dit webinar over zenuwpijn na gordelroos vertelt een patiënt over haar ervaring met zenuwpijn en hoe lastig het is dat het een onzichtbare aandoening is. Een been in het gips is namelijk zichtbaarder. Ook Ilona Thomassen van het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem (SWP) komt aan het woord in het webinar. Zij benadrukt het belang van bewustwording van zenuwpijn die sommige mensen krijgen na gordelroos: ‘het is belangrijk om informatie te geven over pijn en om te werken aan betere pijnzorg.’

Hoe de zenuwpijn precies ‘werkt’, wordt in het webinar uitgelegd. Kort gezegd werkt het wakker geworden virus zich via de zenuwen een weg naar de huid, en komt tot uiting in de kleine blaasjes die je ziet op de huid. Deze blaasjes met virusdeeltjes knappen open, waarna het virus vrijkomt. Een klein deel van die virusdeeltjes verspreidt zich echter terug naar binnen en kan daar voor - in ernstige en zeldzame gevallen soms een heel gebied aan - ontstoken zenuwen zorgen. Die ontstekingen veroorzaken pijn.

Deel je verhaal

Tijdens de Gordelroos Bewustwordingsweek (26 februari t/m 3 maart) lees en hoor je alles over de verschillende gezichten van gordelroos. Benieuwd naar de persoonlijke verhalen, of wil je je eigen verhaal delen? Klik hier.

 

KOAG/KAG-nr. 4651-0124-169, Prod. Jan 2024 NP-NL-HZU-ADVR-240004